![Čaj Kamilica 100 g Čaj Kamilica 100 g](http://demo.lamon.hr/246-large_default/kamilica-100-g.jpg)
![Čaj Kamilica 100 g Čaj Kamilica 100 g](http://demo.lamon.hr/246-large_default/kamilica-100-g.jpg)
Sušeni cvijet kamilice koji se uzgaja na podravskim plantažama, dulje od 50 godina. Ova kamilica smatra se jednom od najkvalitetnijih na svjetskom tržištu, a prepoznali su je mnogobrojnih svjetski priznati proizvođači čajeva. Vrlo je prepoznatljivog mirisa i okusa koji će Vas oduševiti!
Kamilica (titrica, kamomila, gamilica, zdraviš i bijeli margiš) pripada porodici glavočika (Asteraceae). Latinski joj je naziv Matricaria chamomilla L. ili Chamomilla recutita Linn.
Upotrebljava se cvijet kamilice (Chamomillae flos) i eterično ulje (Chamomillae aetheroleum) koje obiluje aktivnim tvarima.
Samonikla kamilica ima puno manji sadržaj eteričnog ulja od uzgojene. Prema nekim autorima, uz kamazulen pri upalnim procesima ljekovito djeluje i bisabolol. Ulje ublažava i smiruje sve vrste upala, djelujući kao antiseptik (za uništavanje zaraznih klica), antiflogistik (za smanjenje upalne reakcije) i antibaktericid.
„Bez toga cvijeta, te sasvim obične kamilice, ne može se ništa postići, jer nema korisnije biljke kao lijeka što je upravo kamilica ne samo najpoznatija nego i najobljubenija ljekovita biljka u narodu“
Kamilica kao biljka poznata je u našim krajevima od davnina jer se je primjenjivala za liječenje različitih bolesti. Današnja moderna farmacija i medicina u 21 stoljeću također daje veliku važnost kamilici u izradi ljekovitih pripravaka i liječenju pojedinih bolesti.
Od cvijeta kamilice prave se čajevi, kupelji i tinkture. Ulje se koristi u kozmetici i farmaciji za njegu kože. Sastavni je dio lijekova protiv upala od dišnih kanala, slabog imuniteta, debelog crijeva, proljeva kod djece, katara želuca (gastritisa), nesanice, jetre i žući itd…
U 2 dcl vruće vode (80 °C) nasipati jednu čajnu žlicu te ostaviti 10 -15 minuta poklopljeno. Nakon toga čaj treba procijediti. Može se piti u neograničenim količinama